Opdrachtgever /

Stadsdeel Westerpark
Amsterdam

Parkeergarage

2002 - 2004

Projecten /

· 1.000 m2 bezeefdrukt vlakglas
· Computergestuurd ledlichtspel
· Website

Projectontwikkelaar
Bedrijvenhuis Nederland

Architect
Inbo

Video
Rob Voorwinden
Doek maakt toneel van parkeergarage / Het toegepaste kunstwerk Doek maakt van parkeergarage Westersluis een toneel voor cultuurpark Westergasfabriek aan de overzijde. In dat park vinden onder meer theater- en popevenementen plaats.

Doek / Doek bestaat uit 182 panelen met witte inkt bezeefdrukt gehard glas. Het ontwerp bestaat uit slechts twee dessins: een breed verloop en een dubbel verloop. De panelen zijn rechtop of 180° gedraaid gemonteerd. Op die manier lijkt de gevel gehuld in een reusachtig toneeldoek van zo’n dertig meter breed en tien meter hoog.

Doek in Licht / Met een computergestuurd lichtspel kan het gordijn ‘s avonds fictief worden geopend of gesloten, of lijkt het te bewegen in de wind. De accenten in het lichtspel verbeelden spelers op het toneel.

Doek in code / De 418 panelen op de zij- en achterkant van de garage zijn bedrukt met een lijnenspel van grote en kleine barcodes - een verdere abstrahering van Doek aan de voorkant. De barcodes komen voort uit de projectnummers die het kunstwerk heeft bij de opdrachtgever, respectievelijk van de vormgever, opdrachtgever, projectontwikkelaar, architecten, aannemer en de belegger.