Opdrachtgever /

Wonen Leren Zorg
Gorinchem

Functiebundeling in nieuwbouw

2005

Projecten /

· Interactief ledlichtkunstwerk

Architect
BRT architecten

Interieurarchitect
Fokkema & partners

interactieve lichtgolf over klassiek behang / Bezoekers laten een moderne lichtgolf over een klassiek behang tot leven komen. Oud ontmoet nieuw is het thema voor het toegepaste kunstwerk in het gebouw van WonenLerenZorg in Gorinchem. In dat pand zijn voorzieningen voor jong en oud onder één dak samengebracht, zoals een centrale ruimte tussen het gymnasium en woningen voor ouderen, een tandarts, fysiotherapeut, grand café, mediatheek en aula.

Achter het klassieke dessin loopt een baan van ruim 2000 leds die reageren op verkeer in de ruimte. Als iemand binnenkomt flitst een lichtpuls door de wand. Tegelijkertijd danst een sinusgolf door het kunstwerk, die groter wordt, meer licht geeft en sneller gaat lopen als er meer verkeer is. De software berekent gemiddelde waardes om een actueel beeld te kunnen genereren. De veertien panelen (elk 1.20 bij 2.74 meter) zijn gemaakt van gelamineerd kunststof. De leds zijn alleen te zien als ze branden doordat in de toplaag translucent materiaal is verwerkt.

Het dessin is op verschillende lagen van het laminaat gedrukt waardoor een bijzonder diepte-effect is ontstaan. Het verbeeldt de verschillende belevingswerelden van jong en oud, high-tech en toch old old-fashioned, klassieke symbolen met een knipoog.